Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Τραχανάς


ΤΡΑΧΑΝΑΣ
O Τραχανάς είναι γνωστός σε ολόκληρη την Κύπρο. Εύγευστο και θρεπτικό παραδοσιακό φαγητό. Πρόκειται για σούπα με σιτάρι ζυμωμένο σε ξινισμένο γάλα.
Το σιτάρι αφού πλυθεί καλά, αλέθεται σε χειρόμυλο. Στη συνέχεια αναμειγνύεται με ξινισμένο γάλα και το μείγμα τοποθετείται στη φωτιά. Όταν βράσει καλά, το μείγμα πήζει, οπότε πλάθεται σε μικρά μακρόστενα κομμάτια που απλώνονται στον ήλιο όπου και ξηραίνονται. Τα ξηρά αυτά κομμάτια αποθηκεύονται και έτσι διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Κάθε φορά που η οικοκυρά επιθυμεί να μαγειρέψει σούπα τραχανά, παίρνει όση ποσότητα θέλει από τα υποθηκευμένα ξηρά κομμάτια. Τοποθετεί τα κομμάτια σε νερό, όπου φουσκώνουν κι ανοίγουν, στη συνέχεια δε τα ψήνει στη φωτιά, συνήθως σε ζωμό κρέατος. Ενώ ψήνεται η σούπα, μπορεί να προστεθεί και λίγη ποσότητα φρέσκου γάλακτος. Μπορεί επίσης να προστεθεί χαλούμι κομμένο σε μικρά κομμάτια, που ψήνεται κι αυτό μέσα στη σούπα. Ο τραχανάς σερβίρετε ζεστός, αφού προστεθούν αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.

1 σχόλιο: