Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Προϊόντα



Γαϊδουρινό γάλαΣτη Σκαρίνου, μπορείτε να βρείτε το πολύ ωφέλιμο γαϊδουρινό γάλα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το συνιστούν και οι ιατροί. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ»*,  πολλές επιστημονικές εργασίες αναφέρουν πως το γαϊδουρινό γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το μεγάλωμα των βρεφών που έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό.  Επιπρόσθετα το γαϊδουρινό  γάλα χρησιμοποιείται και για την παρασκευή καλλυντικών χάρη στα αντιγηραντικά και αναγεννητικά του καλλυντικά

ΧαλούμιΤο ξακουστό παραδοσιακό τυρί της Κύπρου, το χαλούμι, φτιάχνεται  και στη Σκαρίνου. Πρόκειται για ένα λευκό τυρί από αιγινό ή/και πρόβειο γάλα.
Η παρασκευή του χαλουμιού αρχίζει με το ζέσταμα του γάλακτος σε ένα μεγάλο οικιακό σκεύος, στο «χαρτζίν». Ακολουθεί η προσθήκη μιας πηκτικής ουσίας της «πυδκιάς» ή αλλιώς πυτιάς. Παλαιότερα, ως πηκτική ουσία χρησιμοποιείτο το στομάχι μικρού ριφιού ή αρνιού.
Στη συνέχεια, το γάλα κατεβαίνει από τη φωτιά και μόλις κρυώσει και συνάμα πάρει στερεή μορφή, κομματιάζεται. Έπειτα, τα κομμάτια αυτά μπαίνουν σε μικρά καλάθια, που λέγονται «ταλάρια», ενώ ταυτόχρονα πιέζονται έτσι ώστε να αφαιρεθούν τα «υγρά» ή αλλιώς «νορός», ο οποίος φυλάγεται γιατί χρησιμοποιείται τόσο στην παρασκευή άλλων τυριών όσο και στη συντήρηση των χαλουμιών.
Η παρασκευή των χαλουμιών ολοκληρώνεται με το ζέσταμα των κομματιών τυριού στο «χαρτζίν». Τα κομμάτια, καθώς ζεσταίνονται,  πρέπει να σκεπάζονται από το «νορό». Αυτά είναι έτοιμα όταν ανεβούν στην επιφάνεια του «χαρτζιού» και τότε ο παρασκευαστής βγάζει ένα ένα από το σκεύος ενώ ταυτόχρονα τους ρίχνει δυόσμο και αλάτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου